97456 / 120000 km (81.21%)

Kleine aanpassingen, grote verschillen

door Martina Groenemeijer

Hier in Kenia wordt een keer per jaar de Koru fietstocht georganiseerd, door een stel van oorsprong Britse fanatiekelingen, waaronder de broer van Chris Froome. Ik heb vorig jaar meegedaan, het was goed geregeld en erg leuk om wat van het land te zien. Ik heb nu mijn eigen plannen om een langere fietstocht te gaan maken met wat vrienden en een tent, het lijkt me erg leuk om op die manier het land door te gaan. Ik mis het fietsen hier namelijk verder wel, vooral dat het niet mogelijk is om overal naartoe te kunnen fietsen en dat het ‘s avonds ook niet verstandig is om de fiets te kunnen pakken.

Ik zit nu een ruime 2.5 jaar in Kenia, waar ik als product manager bij het bedrijfje future pump duurzame waterpompen verkoop. Onze pompen halen oppervlakte water (sloten, meren) naar een hoger gelegen veld en dat wordt dan via sprinklers of gootjes op de gewassen toegediend. Ze werken op zonne-energie, zijn makkelijk te verplaatsen dus voor veel mensen bruikbaar. Ik vind het heel leuk om een product echt af te stellen op de wensen van de klant. In mijn opleiding internationaal land en waterbeheer heb ik echt geleerd dat een product op zich wel slim kan zijn, maar als het niet aansluit bij de wensen van de gebruiker, dat het dan niet werkt of zelfs nadelig kan werken. Ik had hier in Kenia het geluk dat ik, zeker toen ik hier net was, veel het veld in ben geweest om echt met de mensen te praten en te leren wat hun wensen zijn. Daar heb ik heel veel van geleerd.

Ik vind het nu als product manager heel leuk om met mensen het product aan te passen, en het snelle resultaat te zien van kleine aanpassingen. Ik zie dan echt hoe belangrijk het product voor hen is. Mijn doel is echt om een alternatief te bieden aan mensen dat beter is voor het klimaat en ook voor henzelf. De irrigatie is nu erg gedomineerd door waterpompen op fossiele brandstof, en zeker voor kleinschalige boeren was er eigenlijk geen goed alternatief voor handen. Het is heel fijn hen te kunnen helpen en bij te kunnen dragen aan een vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen in de landbouw.

Media
Kleine aanpassingen, grote verschillen
Kleine aanpassingen, grote verschillen
Share this story: