97456 / 120000 km (81.21%)

Tot nieuwe inzichten komen: met én zonder fiets

Ik ben Laurie van Reemst, ik heb in Wageningen een master plantenwetenschappen gedaan en werk nu voor Wageningen Environmental Research in Uganda. In verschillende projecten proberen wij boeren te ondersteunen met duurzaam landgebruik en productieverhoging.

Fietsen in de hoofdstad van Uganda is wel heel anders dan in Nederland: als vervoersmiddel is het echt niet aan te raden: het is veel te riskant met het andere verkeer en de luchtkwaliteit is slecht. Soms ga ik mountainbiken in de buurt, op de mooie rode dirtroads en door de boerenvelden, maar met loslopende geiten en losliggende stenen is het vooral opletten dat je niet over de kop vliegt. Wel spin ik, thuis en in de sportschool, waar ik regelmatig andere ex-Wageningers tegenkom.

Ik mis de vrijheid van de fiets wel. Dat je onafhankelijk bent van publieke vervoersmiddelen en kan gaan en staan waar en wanneer je wilt. Die vrijheid heb ik hier nu wel op mijn motor, dat is in Uganda mijn fiets. Maar dan nog heb ik niet dat rustmomentje dat je op de fiets hebt. Je moet hier constant opletten terwijl je in Nederland op de fiets in je eigen gedachten kunt raken en tot nieuwe inzichten komt.

Tot nieuwe inzichten komen is wel iets waar ik bijna dagelijks mee te maken heb in mijn werk. Daarvoor gebruik ik binnen verschillende projecten een methode (de PIP- approach), die erop is gericht om boeren zelf meer bewust te laten worden van hun situatie en potentie. Daardoor raken ze intrinsiek gemotiveerd om aan hun eigen toekomst te bouwen door middel van een plan. Boeren hier zijn gewend om te doen wat ze altijd doen, ze weten niet hoe ze de uitputting van hun bodem kunnen terugdraaien. Ze halen er voornamelijk dingen vanaf halen en weinig terug stoppen. Bewustwording is hier denk ik essentieel, inzichten kweken in bijvoorbeeld nutriëntenbalansen en welke toegang tot natuurlijke bronnen er wel zijn. Als je dan het kwartje ziet vallen, dat is het allerleukste.

Ik denk dat bewustwording daarom ook het voornaamste is wat ik probeer te bereiken, in de breedste zin van het woord. Bewustwording overdragen aan boeren over de potentie van hun omgeving en land, maar vooral ook de potentie die ze zelf hebben. Dat geldt niet alleen bij boeren, ook bij de mensen om mij heen. Als je je realiseert dat bepaalde veranderingen op lange termijn effect kunnen hebben, geeft dat ook de motivatie om daar nu al in te investeren. In mijn optiek werkt inzicht creëren (in bijvoorbeeld nieuwe technieken) ook veel beter dan mensen iets opleggen. En dat is uiteindelijk ook beter voor het land. Je hebt alle mensen nodig die op een stuk land wonen om de landkwaliteit te verbeteren. Dat is lastig en kost veel tijd, maar is wel noodzakelijk voor duurzaam landgebruik, nu en in de toekomst.

Mijn eigen toekomstplan is het doen van een PhD. Ik wil kijken hoe de methode die we nu gebruiken breder inzetbaar kan worden. We focussen nu vooral op boeren, maar er zijn genoeg andere groepen mensen die in een situatie zitten waarbij ze door een lange termijnplan te maken, verder kunnen komen. Welke aspecten, cruciaal voor duurzame ontwikkeling op korte en lange termijn, zijn belangrijk en universeel inzetbaar? Daar wil ik nog graag het antwoord op vinden.

Media
Tot nieuwe inzichten komen: met én zonder fiets
Tot nieuwe inzichten komen: met én zonder fiets
Share this story: